אסטרטגיה שיווקית.

תוכן עניינים

מה משמעות המילה "אסטרטגיה"?

התרגום המילולי של המילה מאגנלית ((strategy הינה – תכסיסנות 

מקור המילה לקוח מהעולם הצבאי – מלחמתי, שם השתמשו המצביאים בתכסיסי מלחמה על מנת לכבוש שטחים או לנצח את האויב. 

 

בעולם השיווק, משמשת המילה הזו – כבניית תכנית שיווקית, המכילה תכסיסים להשגת מטרות שיווקיות. 

למעשה, כולנו אסטרטגים ברמה כזו או אחרת, אין בן אדם בעולם שלא משתמש כל יום, כל היום באסטרטגיה

 

כל צעד וכל פעולה שאנחנו עושים בחיי היום יום, קודמת לזה אסטרטגיה. לדוגמא: אם אני עומד בקומה 5 ורוצה להגיע לקומת כניסה, אני עורך אסטרטגיה, ומתכנן את מהי הדרך הכי קלה ומהירה איך להגיע לשם, האם דרך המדרגות או דרך המעלית. לכאורה, המעלית מהירה יותר, אבל אם זו שעת סיום העבודה והמעלית עמוסה בדרך כלל, ייתכן שאבחר לרדת דרך המדרגות. 

כך לגבי כל דבר כמעט שאנחנו עושים. אולי לא תמיד אנחנו נהיה מודעים לתהליך האסטרטגי שעובר לנו בראש, לפעמים האסטרטגיה נערכת באופן אוטומטי בתת-מודע, אבל אסטרטגיה תמיד קיימת. 

 

'ווייז' – האסטרטג הנפוץ ביותר

אבל כל זה כאשר השאלה הניצבת לפנינו פשוטה. מה עושים כאשר ניצבת לפנינו שאלה יותר מורכבת, אז אנחנו צריכים להגיע לעזרה מבחוץ, שיעזרו לנו לבנות את האסטרטגיה. 

הכלי הנפוץ ביותר בקרב האנושות לתכנון אסטרטגיה הינה – אפליקציית ווייז. 

אם אנחנו בירושלים, ואנחנו רוצים להגיע לנקודה מסוימת במרכז, ואנחנו מחפשים אסטרטגיה נכונה שתיקח אותנו לשם בזמן הקצר ביותר. אנחנו מפעילים את האפליקציה, והיא, באמצעות אלגוריתמים משוכללים, מחשבת את כל השקלולים, כמו מרחק, עומסי תנועה, ועוד, וממליצה לנו על הדרך המהירה ביותר. 

זוהי בעצם אסטרטגיה. 

לכן, אנחנו נשתמש בה כמשל, כדי להסביר כיצד פועלת אסטרטגיה שיווקית. 

ממש כמו 'ווייז', גם אני כאסטרטג שיווקי אמור לשרטט עבורכם מסלול מדויק איך להגיע ליעד – לתוצאות שתרצו. 

בעזרת מגוון כלים מתוחכמים, נבחן מה אורכה של הדרך שאנחנו אמורים לעבור, בהתחשב כמובן בעומסים, ובשאר תנאי הדרך, ונבין כמה זמן, כסף ואנרגיה נצטרך להשקיע כדי להגיע לשם.

 

הבסיס המשולש. 

לפני שמתחילים לשרטט תכנית אסטרטגיה, אנחנו חייבים לדעת 3 נתוני בסיס: 

  1. מיקום – איפה אנחנו נמצאים עכשיו. 
  2. יעד – לאיזה נקודה אנחנו רוצים להגיע
  3. אמצעי – עם אלו אמצעים נעשה את הדרך אל היעד

 

אם ניקח את ווייז כדוגמא, בלי שיידע היכן המיקום שלנו כרגע, הוא לא יוכל לתכנן לנו מסלול. כנ"ל אם לא נשים לו יעד מדוייק, גם אז הוא לא יידע מה לומר לנו. ושלישית, ווייז יוצא מנקודת הנחה שאנחנו משתמשים ברכב פרטי, אם נלך ברגל או ניסע עם קורקינט ואפילו עם תחבורה ציבורית, ייתכן שנעשה עיקופים מיותרים, ובוודאי שהזמן להגעה ליעד לא יהיה נכון. 

 

אותו הדבר באסטרטגיה שיווקית. 

כשפונים לאסטרטג שיווקי שיתווה לנו את המסלול היעיל שיוביל אותנו לתוצאה מסוימת. אנחנו חייבים לדעת את שלושת נתוני הבסיס הללו. 

  1. מיקום – מה מצב העסק כיום.
  2. יעד – מהן התוצאות המדויקות שאני רוצה להשיג באמצעות השיווק.
  3. אמצעי – אלו אמצעים ומשאבים עומדים לרשותנו כדי להגיע לשם. 

 

נשמע פשוט?

מסתבר שלא. ממש לא. 

 

מיקום – איפה אני עומד עכשיו?

יעד – לאן אני רוצה להגיע?

ישנם בעלי עסקים שמגיעים לתכנן מסע פרסום, ואין להם מושג מה הם רוצים להשיג באמצעותו. 

כשאני מציג בפניהם את השאלה הזו, הם עונים: אני רוצה יותר קליינטים… אני רוצה למכור כמה שיותר… 

זה לא יעד. אם נשתמש בדוגמא שלנו, זה כמו שנכתוב ב'ווייז': 'קח אותי למקום כייפי…' 

יעד – צריך להיות מכומת ומדויק, בזמן ובמספרים. כמה לקוחות אני רוצה בחודש, כמה לידים חדשים, וכמה מתעניינים חמים וכדו'. בלי יעד, אין לנו שום אפשרות לנווט נכון. אנחנו אף פעם לא נדע אם השיווק הצליח או אם הוא בכלל בכיוון הנכון. ולא נדע לקבל שום החלטה מושכלת. 

 

אמצעי – מה האמצעים העומדים לרשותי?

חובה לכל בעל עסק להגדיר במדויק כמה כסף, זמן ואנרגיה הוא מוכן להשקיע בתהליך הזה. אני מכיר, לצערי, הרבה בעלי עסקים שמצאו את עצמם בפני שוקת שבורה, אחרי שבזבזו מאות אלפי שקלים על תהליכים שיווקיים, רק כי לא הגדירו עוגה תקציבית מוגדרת מראש. 

רק כשאנחנו יודעים מה הם המשאבים שעומדים לרשותנו, הן מבחינה תקציבית, הן מבחינת זמן והן מבחינת אנרגיה, נוכל להתחיל לתכנן מהלך שיווקי בריא ומושכל. 

 

אסטרטגיה

אחרי שהזנו למערכת האסטרטגית את שלושת נקודות הבסיס. ניתן להתחיל לחשב אסטרטגיה. 

או אז, אנחנו זקוקים לנתוני שטח – להבין מה קורה בדרך שלכם אל היעד, כמה 'פקקים' יש שם (מתחרים), כמה משתמשים עוברים שם (לקוחות, קהלי יעד), האם מדובר באוטוסטרדה, או בכביש בעל נתיב אחד(נתחי שוק). 

בדיוק כמו שה'ווייז' אוסף את הנתונים הללו מהמשתמשים, ועל פי זה הוא ממליץ לכם על המסלול הקצר ביותר, כך אנחנו נתחיל לאסוף את הנתונים הללו מהמשתמשים השונים.

איך? באמצעות מחקרי שוק. 

 

כצעד ראשון לתכנון אסטרטגי מוצלח, אנו עורכים מחקרים שונים, הכוללים: תשאול לקוחות קיימים, תשאול לקוחות שלא קנו בסוף, סקר שוק כללי ועוד. 

כך אנו יודעים לזהות את עומסי התנועה, ואת המהמורות שנמצאים על המסלול שלכם. 

עיקר המאמץ האסטרטגי יתמקד בלחפש את הנתיב הפנוי – קרי: המקום שבו אין לכם מתחרים. ואת זה עושים באמצעות בידול עסקי. 

כשנבין במדויק את היתרונות הייחודיים שלנו, נוכל למצוא את הנתיב הפנוי, שיוביל אותנו להצלחה, מבלי שנצטרך להתמודד עם עוד עשרות שנמצאים איתנו על הכביש. 

כעת, אחרי שהמסלול ברור לנו, כל מה שנשאר – זה רק להתרווח על הכיסא, להתניע, ולשעוט אל ההצלחה. 

 

עם זאת, חשוב להבין, גם אחרי שיצאנו לדרך, ה'ווייז' לא הולך לישון, הוא עדיין בודק ועוקב כל הזמן אם לא נוצרו שינויים תוך כדי תנועה.

גם אנחנו אחרי שהתנענו את התהליך השיווקי, ממשיכים לעקוב ולבדוק כל הזמן, האם אנחנו על המסלול הנכון, ואם מגלים שנוצרו שינויים כאלו ואחרים, כמובן שאנחנו עושים חישוב מסלול מחדש, ויוצרים מסלול מחודש, מותאם לתנאי הדרך. 

כך נדע בטוח, שאתם בדרך להצלחה, במסלול הכי קצר שיש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים קשורים

הבידול – אני והעסק שלי

הבידול אני והעסק שלי לא פעם מגיעים אלינו לקוחות לצורך מיתוג עסקי או לתהליך קמפיין וכהרגלי, כהרגלי אני מתחיל לערוך היכרות עומק עם הלקוח. ואני מתחיל

איזה מודעה כדאי לי לעשות?

בעלי עסקים רבים מתחבטים לא מעט בשאלות שנוגעות לפרסום: מה כדי לפרסם? איך לפרסם? איפה לפרסם? מתי לפרסם? עם מבצע או בלי? איזה מבצע הכי